november 2021

17nov8:00 pm10:00 pmKW Café - Jan BrokkenDe Tuinen van Buitenzorg, Muziek & de wereld rond!

Event Details

 

Jan Brokken (1949) is de schrijver van veelgelezen romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Hij vertelt over zijn meest recente boek De Tuinen van Buitenzorg. Hij zal deze avond worden geïnterviewd door Marcella van der Kruk en gaat met haar ‘de wereld rond met zijn boeken’. Marcella is uitgever bij Atlas-Contact en redacteur van de laatste boeken van Jan Brokken. Vijf  Eerselse/Kempische organisaties organiseren deze culturele avond met een speciale rol voor de muziek in het werk van Jan Brokken. De Muzenval zorgt voor een comfortabele, veilige omgeving met uitstekende ventilatie.

 

Jan Brokken groeide op in Rhoon (bij Rotterdam), studeerde journalistiek in Utrecht en Bordeaux en ging reizen en verhuizen: Frankrijk, Amsterdam, West-Afrika en de Caraïben. Januari 2020 verscheen zijn boek Stedevaart:  22 steden aan de hand van 22 markante kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, geleerden of een boekbinder. September 2020 verscheen Het eiland van Jean Rhys: over zijn fascinatie voor het Caribische eiland Dominica, de schrijfster Jean Rhys en  haar roman/meesterwerk De wijde Sargassozee. Met zijn boeken Baltische Zielen  en De Rechtvaardigen vertelt Brokken indrukwekkend over Litouwen en de andere Baltische staten. Zijn meest recente werk (februari 2021)  is De Tuinen van Buitenzorg waarin hij op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland. Haar verhaal verweeft Jan Brokken op ingenieuze wijze met beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis, taalgeleerden en de moeder van Hella S. Haasse, die de bekendste concertpianist van Indië was.

Marcella van der Kruk ,  interviewt Brokken na diens presentatie. In 90 minuten de wereld rond en door zijn leven. Van zijn jeugd in Rhoon met de jaren 50-60 (Mijn kleine waanzin) , naar het Amsterdam van de jaren 70-80  en zijn bijzondere vriendschap met pianist Youri Egorov: In het huis van de dichter. In 1992 verhuist Brokken naar het Caribische gebied en schreef onder andere de op Curaçao spelende roman De droevige kampioen, recent verfilmd en op TV uitgezonden. Tussendoor publiceerde Brokken in 2005 Waarom elf Antillianen

knielden voor het hart van Chopin. Door de geschiedenis van de Caribische muziek te achterhalen, probeerde hij de wortels van de Antilliaanse samenleving bloot te leggen.

Marcella is sinds 1 juli 2021 uitgever non-fictie bij Atlas Contact. Marcella studeerde Culturele Antropologie, Nederlandse Taal & Cultuur en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte eerder bij De Bezige Bij en was sinds 2015 redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Marcella was ook  redacteur bij de laatste boeken van Jan Brokken.

 

Praktische Informatie
Deze avond wordt georganiseerd door Bibliotheek De Kempen, KW-café,  Volksuniversiteit De Kempen, in samenwerking met Bruna Eersel en De Muzenval. Jan Brokken is op woensdag 17 november te gast in De Muzenval. De avond start om 20.00 uur. Boekverkoop en signeren na afloop in de Foyer. Een ticket is 12,50 Euro, inclusief koffie/thee. Reserveren en betalen kan vanaf medio september online via de Muzenval: https://www.muzenval.nl/

Time

woensdag 17 november 20:00 - woensdag 17 november 22:00

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X