november 2019

08nov8:00 pmConcert van Ralph RousseauTalent voor toeval

Event Details

 

Gebruik wat op je pad komt, en ga voor je droom. Zo haal je er uit wat erin zit. Ralph Rousseau heeft dat gedaan, hij speelt viola da gamba op mondiaal niveau, is daarnaast doctor in de theoretische natuurkunde en heeft als grote droom ooit in een Spitfire te vliegen – het vliegbrevet heeft hij al.

Ralph Rousseau is een warme en opmerkelijke persoonlijkheid. Hij omhelst zijn publiek en weet ze mee te voeren tot onvermoede emoties en ervaringen. Zijn voorstelling is rijk aan verbazing, verwondering en vooral ontwapende humor. Het toeval en de viola da gamba vormen samen de rode draad van deze voorstelling waarin je je lachspieren trimt en je geest slijpt.

Er is een verband tussen de viola da gamba en rockmuziek. Tussen Newton (geniaal natuurkundige) en Thomas Hume (excentrieke 17e -eeuwse componist). Met die ingrediënten – en nog een paar meer-  brengt Ralph een totaal eigen, theatrale interactie met het publiek op gang. Een voorstelling om lang over na te voelen. Puur, veelzijdig en totaal eigenwijs.

Zijn cv leest als een soort moderne schelmenroman, met een gretige perfectionist als held. Brabander Ralph Rousseau (51) is viola da gamba-speler, maar ook gepromoveerd natuurkundige. Gediplomeerd privévlieger. Tai chi-meester. Macrobiotisch kok. En, ten slotte, docent aan de Universiteit Utrecht. Op YouTube heeft hij twee aparte kanalen: één voor Ralph Meulenbroeks de natuurkundige, één voor Rousseau de gambist.

Ralph Rousseau is één van de meest gerenommeerde viola da gamba spelers van dit moment. De Viola Da Gamba is de moeder aller snaarinstrumenten. Rousseau speelde in het Koninklijk Concertgebouw Orkest en in binnen en buitenland, won een Edison en speelt bij de belangrijkste uitvoeringen van Matheus Passion in ons land. Hij is in drie studierichtingen, o.a. natuurkunde, cum laude afgestudeerd, is een vooraanstaand wetenschapper en is als Lector verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

Over de voorstelling:

…een verademing… volstrekt onorthodox… (HP/De Tijd)

Een krachtig pleidooi voor Tobias Hume (Volkskrant)

Puur, veelzijdig en totaal eigenwijs.  (Justus van Oel)

De gambist als verhalenverteller. De schoonheid is magnetisch. (NRC)

Video: https://www.youtube.com/watch?v=LzWjGyjIAQ8

Toegang: € 15,00 inclusief koffie/ thee voorafgaand aan de voorstelling.

Time

vrijdag 8 november 20:00

X